
Halk arasında, mantarlara bağlı olan ''kellik'' hastalığı ile karıştırılarak ''saçkıran'' veya ''saçkesen''gibi adlarla anılmaktadır. Bu hastalığın adı ALOPESİ dir.
Akşam saçlı yatılıp, sabah saçsız kalkma diye tanımlanabilecek bir şekilde ani dökülme olur.
Başlangıç genellikle 1 - 2 cm. çapında kılsız, parlak bir alan şeklindedir, bazen yavaş bir yayılma da görülebilir. Genellikle tedaviedilmese bile 3 - 6 ayda kendiliğinden iyileşir (sirke veya sarımsak sürülmese de iyileşebilir).Ender olarak, hızla ilerleyen ve tüm saçı, hatta kaş, kirpik ve vücut tüylerini de döken daha şiddetlitürleri de görülebilir. En çok üzerinde durulan nedenler, psikolojik gerginlik ve sıkıntılardandır. Bununla karışabilecek bir hastalık da,saçlı derinin yüzeysel mantar hastalıklarıdır. Bunlarda da parçalı dökülmeler vardır, fakat üzerindeki kepekler ve kırık saçlarsayesinde ayıt edilir. Psikolojik nedenlere bağlı saç koparmalar, saçları sürekli gererek toplamalar da önceleri geçici, zamanla kalıcı dökülmelere neden olabilir.
1 yorum:
bu hastalığın sarımsak ve sirkeden başka bi tedavisi yok mu acaba...benim sakaldan başladı bu hastalık daha sonra saçlara sıçradı şuan saçım da sakalım da yok..bır kaç doktor tavsıyesınde bulunan bir ilaç kullanıyorum.kafam da beyaz saçlar çıkartıyor bazende sıyah ama bır gece de tek tük çıkan saçlar tekrar dökülüyor lütfen yardımcı olun vardır bunun bir tedavisi..şimideden teşekkürler..
Yorum Gönder